De veelzijdige wereld van een Koelmonteur

20200827_1218271

Wat doet een Koelmonteur?

Als je op zoek bent naar een baan als koelmonteur, dan ben je hier op de juiste plek! 

In dit artikel gaan we dieper in op het boeiende beroep van een koelmonteur. Een koelmonteur is een specialist in het onderhouden, repareren en installeren van koelsystemen. Onze koelmonteurs werken voornamelijk in commerciële, residentiële- en particuliere gebouwen, zoals supermarkten, restaurants, kantoren en woningen.

Waarom zou je Koelmonteur willen worden?

Werken als koelmonteur biedt vele voordelen en uitdagingen, omdat koeltechnische installaties in veel verschillende markten worden gebruikt en soms zelfs essentieel zijn. Dit betekent dat er talloze carrièremogelijkheden zijn en dat je nooit zonder werk zult zitten. Bovendien zijn de werkuren vaak flexibel, wat ideaal is als je graag een goede balans tussen werk en privé wilt hebben en behouden.
Een ander voordeel van het werken als koelmonteur is de kans om constant nieuwe vaardigheden te leren. Technologie en innovatie staan nooit stil en als koelmonteur moet je voortdurend op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen binnen de sector. Dit maakt het werk interessant en zorgt ervoor dat je altijd uitgedaagd wordt.

Welke taken en verantwoordelijkheden heb je als Koelmonteur?

Als koelmonteur heb je een breed takenpakket. Je bent, zoals in het begin van dit artikel aangegeven, verantwoordelijk voor het installeren, onderhouden en repareren van verschillende soorten koeltechnische installaties. Dit doe je, zodat de installaties optimaal presteren en energie-efficiënt zijn. Dit gebeurt ook nog eens in verschillende gebouwen, zoals kantoren, winkels, restaurants en natuurlijk woningen. Het is van cruciaal belang dat een koelmonteur snel en nauwkeurig problemen kan herkennen en oplossen, om de klant tevreden te stellen en dure schadelijke gevolgen te voorkomen.

Lees hieronder verder welke taken nog meer belangrijk zijn voor een koelmonteur:

Het Installeren, onderhouden, repareren en optimaliseren van koeltechnische installaties. Maar bij ons blijft het daar niet bij. We bieden je veel meer uitdagingen zoals airconditioners, warmtepompen en luchtbehandelingsinstallaties;

 • Het opsporen en repareren, maar ook het voorkomen van storingen en defecten;
 • Het uitvoeren van preventief onderhoud om problemen te voorkomen;
 • Het vervangen van onderdelen indien nodig;
 • Het testen van systemen na installatie of reparatie om te controleren of ze naar behoren werken;
 • Het bijhouden van nauwkeurige documentatie van het werk dat is uitgevoerd. Dat gaat volledig digitaal;
 • Indien nodig, ter plekke advies geven aan en beantwoorden van vragen van klanten over verduurzamen;
 • Heeft een klant een nieuwe installatie nodig? Dan bespreek je dit met je teamleider.

Vacature Koelmonteur

Welke functie-eisen worden er gesteld aan het beroep Koelmonteur?

Om een succesvolle koelmonteur te worden en te kunnen zijn, zijn er enkele functie-eisen waaraan je moet kunnen voldoen. Ten eerste is technisch inzicht essentieel. Je moet goed begrijpen hoe koelsystemen functioneren en hoe je eventuele problemen kunt oplossen. Daarnaast is het hebben van goede communicatieve vaardigheden van belang, omdat je regelmatig in contact komt met klanten. Tot slot is het noodzakelijk om een diploma of certificaat te hebben behaald in de koeltechniek.

Bij Scheer & Foppen Installatietechniek vinden het we het daarbij fijn als je enkele jaren werkervaring hebt als Koelmonteur, want dan kan je na een korte introductie en inwerkschema meteen zelfstandig aan de slag.

Wat bij ons nog meer belangrijk is:

 • Je hebt een relevante opleiding gedaan in de installatietechniek, koudetechniek of soortgelijk;
 • Je bent in het bezit van het F-gascertificaat BRL200;
 • Je beschikt over een geldig rijbewijs B;
 • Je bent klantgericht, representatief, kun je goed communiceren in het Nederlands en een gezonde en positieve instelling;
 • Het meest belangrijkste, je hebt passie voor installatietechniek!

Starten als Koelmonteur zonder ervaring of opleiding

Sta je aan het begin staan van jouw carrière als koelmonteur in de installatietechniek? Ook geen probleem, dan kan je het vak bij ons leren en begeleiden we jou in je ontwikkeling als koelmonteur.

Vacature Koelmonteur

Wat maakt de functie Koelmonteur nu zo interessant?

Die vraag kan natuurlijk het beste beantwoord worden door iemand uit de praktijk. We hebben die dan ook uiteraard aan onze eigen Koelmonteurs gesteld. Zij vertellen het volgende:

"Sowieso is het werk heel afwisselend, geen week of dag is hetzelfde. Je werkt namelijk niet alleen aan aircosystemen maar ook aan warmtepompen en andere koelsystemen. Je ontwikkelt jezelf continue omdat je in aanraking komt met ingewikkelde en uitdagende technische vraag(stukken) of objecten. Daarnaast is het snel en efficiënt oplossen van problemen (soms zelfstandig en soms met je collega) van essentieel belang zodat de klant er zo min mogelijk hinder van ondervindt, iets om trots op te zijn."

Conclusie

Het beroep van een koelmonteur is veelzijdig en biedt vele voordelen. Als je op zoek bent naar een uitdagende carrière waarin je constant nieuwe dingen leert, dan is dit misschien wel de perfecte keuze voor jou. Met de toenemende vraag naar koelmonteurs in verschillende sectoren, is dit een vakgebied waarin je kunt groeien en jezelf kunt ontwikkelen.

Vacature Koelmonteur

Wij zijn Scheer & Foppen Installatietechniek, in 2024 al 60 jaar een toonaangevend, allround dienstverlener op het gebied van werktuigkunde en elektrotechniek. Wij zoeken echte installatiespecialisten met aandacht voor vakmanschap en kwaliteit. Ons uitgangspunt is het volledig ontzorgen van onze klanten. 


Zo zoeken we ook Koelmonteurs! Ben je naar aanleiding van deze blog enthousiast en geïnteresseerd geraakt in dit mooie vak? Check dan nu onze openstaande Vacature Koelmonteur.

Vacature Koelmonteur