Als je houdt van techniek, uitdagingen en het ontwerpen van systemen die ons dagelijks leven gemakkelijker maken, dan is een carrière als Engineer Werktuigkunde wellicht iets voor jou. Maar wat houdt dit vakgebied eigenlijk in? En wat zijn hierin jouw mogelijkheden? In deze blog duiken we iets dieper in de wereld van de Werktuigkunde.
Werktuigkunde, ook wel bekend als mechanische techniek of werktuigbouwkunde, is een boeiend vakgebied dat zich richt op het ontwerpen, analyseren, fabriceren en het onderhoud/optimaliseren van mechanische systemen en apparaten. Dit omvat een breed scala aan toepassingen, van de ontwikkeling van motoren en machines tot HVAC-systemen (verwarming, ventilatie en airconditioning), pijpleidingen, en meer. Werktuigkundigen zijn betrokken bij het creëren van efficiënte, veilige en duurzame oplossingen voor technische uitdagingen
In de wereld van de werktuigkunde draait alles om het begrijpen van de principes van mechanica, thermodynamica, materiaalkunde en vloeistofdynamica om zo deze efficiënte en duurzame oplossingen te creëren.
Binnen de werktuigkunde zijn er diverse functies waar je je op kunt richten, afhankelijk van je interesses en specialisaties. Enkele voorbeelden zijn:
Engineer Werktuigkunde: Het geven van advies over uiteenlopende werktuigkundige installaties. Je staat nauw in contact met de opdrachtgever, je projectleider en directe collega’s.
Mechanisch Engineer: Verantwoordelijk voor het ontwerpen, analyseren en verbeteren van mechanische systemen.
HVAC Engineer: Gespecialiseerd in het ontwerpen en onderhouden van verwarmings-, ventilatie- en airconditioningsystemen.
Piping Engineer: Houdt zich bezig met het ontwerp en de installatie van pijpleidingsystemen.
Project Engineer: Coördineert en beheert projecten binnen de werktuigkunde, van concept tot oplevering.
De mogelijkheden zijn divers en bieden ruimte voor groei en ontwikkeling binnen je carrière.
Om te beginnen in de wereld van de werktuigkunde zijn er verschillende routes mogelijk.
Vooropleiding
Een technische opleiding op het gebied van Werktuigbouwkunde, Mechanical Engineering of een vergelijkbare opleiding, legt een stevige basis. Maar ook met een achtergrond als tekenaar, werkvoorbereider of andere technische functie kun je de overstap maken naar een rol als Engineer Werktuigkunde.
Bedrijven
Werktuigkundigen kunnen aan de slag bij verschillende soorten bedrijven, waaronder installatiebedrijven, ingenieursbureaus, fabrikanten en adviesbureaus.
Leren in de praktijk
Veel bedrijven bieden traineeships of leer-werktrajecten aan waarin je de kans krijgt om praktijkervaring op te doen terwijl je werkt aan uitdagende projecten. Technische affiniteit en de bereidheid om te blijven leren zijn hierbij essentieel.
Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging in de Werktuigkunde? Wij zijn op zoek naar enthousiaste Engineers Werktuigkunde die ons bedrijf verder helpen.
Wil jij deel uitmaken van een dynamisch team, werken aan innovatieve projecten binnen de installatietechniek bij een betrokken organisatie waar je geen nummer bent? Bekijk dan snel onze vacaturepagina voor meer informatie en solliciteer vandaag nog!
Klik op de link om naar de vacature Engineer Werktuigkunde te gaan.