Wat doet een Servicemonteur CV?

1k9a8685

Waarom zou je Servicemonteur CV willen worden?

Sommige carrièrepaden liggen voor het oprapen als je klaar bent met school, maar wat nou als je ervoor hebt gekozen om lekker met je handen te werken net als je vader of je opa?

In onderstaand artikel geven wij een klein kijkje in de keuken van de Servicemonteur CV . Wat doet een Servicemonteur CV? Wat heb je daar allemaal voor nodig? Wellicht geeft het je inspiratie en een andere blik op werken in de installatietechniek.

Waar is een Servicemonteur CV verantwoordelijk voor?

Als Servicemonteur CV ben je verantwoordelijk voor het onderhoud, de reparatie en de installatie van verwarmings-, luchtbehandelings-, (warm) water- en gasinstallaties en warmtepompen in woningen, kantoren en andere gebouwen.

Je voert regelmatig controles en onderhoudswerkzaamheden uit om ervoor te zorgen dat alle installaties efficiënt en veilig blijven werken. Dit kan bijvoorbeeld zijn:

 • het reinigen van onderdelen;
 • het controleren van de druk;
 • het vervangen van pakkingen;
 • het controleren van de rookgasafvoer;
 • het maken van een rookgas analyse rapportage;
 • en het juist afstellen van de cv-ketel.

Er komt ook een klein stukje administratie bij kijken, want van het uitgevoerde onderhoudswerk, de reparatie of de opgeloste storing moet wel een rapportage gemaakt worden volgens de gasketelwet.

Vacature Servicemonteur CV

Wat doet een Servicemonteur CV? Wat zijn de taken?

Als er storingen of problemen in bestaande systemen optreden, is het jouw taak om deze te lokaliseren, te verhelpen, in de toekomst te voorkomen en uiteraard te repareren[TK1] . Je moet dan bijvoorbeeld:

 • defecte onderdelen kunnen vervangen;
 • lekkages verhelpen;
 • thermostaten kalibreren;
 • en andere reparaties uitvoeren om het systeem weer optimaal te laten functioneren.
 • Ook controleer je de installaties op gebreken of dreigende defecten.

Bij nieuwbouwprojecten of renovaties installeer je nieuwe verwarmingssystemen (cv-ketel, warmtepompen etc.) Je zorgt ervoor dat de leidingen correct worden aangesloten, radiatoren of vloerverwarmingssystemen worden geïnstalleerd en dat het hele systeem goed functioneert.

Je kan ook advies geven aan en vragen beantwoorden van klanten over energiebesparing, verduurzaming, het gebruik van thermostaten en het optimaliseren van het verwarmingssysteem.

Het werk van een Servicemonteur CV vereist technische kennis, probleemoplossend vermogen en goede communicatieve vaardigheden om effectief te kunnen werken met klanten en collega's.

Hoe word je Servicemonteur CV?

Het begint bij je opleiding. Volg een relevante technische opleiding, zoals een Mbo-opleiding in de richting van installatietechniek, werktuigkunde of elektrotechniek. Deze opleidingen bieden de vereiste kennis en vaardigheden voor het werken als Servicemonteur CV.
Je kunt ook een opleiding doen Eerste Monteur Service en Onderhoud Werktuigkunde Installaties volgen.

Naast een opleiding is het belangrijk om praktijkervaring op te doen. Dit kan door middel van stage lopen, een leerwerkplek of een leerling-werknemerstraject bij een erkend installatiebedrijf. Op deze manier kun je de nodige vaardigheden en kennis opdoen.

Om up-to-date te blijven en je kansen te vergroten is het altijd verstandig om door te leren. Denk bijvoorbeeld aan het behalen van relevante certificeringen zoals NEN of de vereiste BRL6000-25, VCA (Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers) en specifieke certificaten voor cv-installaties.

Na het afronden van je opleiding en het behalen van eventuele certificeringen, kun je solliciteren naar functies als Servicemonteur CV bij installatiebedrijven, onderhoudsbedrijven of CV-servicebedrijven. Werkervaring opdoen in de praktijk is essentieel om je vaardigheden verder te ontwikkelen.

Omdat huidige technologieën, wet- en regelgeving met betrekking tot cv-systemen zich voortdurend ontwikkelen, is het belangrijk om hiervan op de hoogte te blijven. Dit kan door middel van bijscholing, trainingen en het bijwonen van vakbeurzen en conferenties. Je werkgever kan hiervoor een budget vrijmaken.

Vacature Servicemonteur CV

Wat maakt de functie Servicemonteur CV interessant?

Die vraag kan natuurlijk het best beantwoord worden door iemand uit de praktijk. We hebben ‘m aan onze eigen Servicemonteurs CV gesteld. Zij vertellen het volgende.

Sowieso is het werk heel afwisselend, geen week of dag is hetzelfde. ’s Morgens weet je niet waar je nodig bent. De ene keer heb je een spoedklus of een storing om op te lossen om de hoek en de andere keer moet je even een ritje maken voor een klant met problemen. Je ontwikkelt jezelf continue omdat je in aanraking komt met ingewikkelde en uitdagende technische vraag(stukken) of objecten.

Vacature Servicemonteur CV

Wij zijn Scheer & Foppen Installatietechniek, al bijna 60 jaar een toonaangevend, allround dienstverlener op het gebied van werktuigkunde en elektrotechniek. Wij zoeken echte installatiespecialisten met aandacht voor vakmanschap en kwaliteit. Ons uitgangspunt is dan ook het volledig ontzorgen van onze klanten.

Wie weet ben jij wel wie wij zoeken?! Check dan gauw onze openstaande vacature Servicemonteur CV.

Vacature Servicemonteur CV