Werken in de Installatietechniek

Afbeelding werken in de installatietechniek

Ben jij iemand met een passie voor techniek en op zoek naar een uitdagende carrière? Overweeg dan eens een baan in de installatietechniek! Dit dynamische vakgebied biedt een breed scala aan mogelijkheden en kansen voor wie techniek leuk vindt, graag met zijn handen werkt en problemen oplost. In deze blog nemen we je mee in de wereld van de installatietechniek, van de inhoud van het vakgebied tot hoe je kunt starten en waarom juist ons installatiebedrijf de ideale plek is om je carrière te beginnen.

Wat is Installatietechniek?

Installatietechniek is een essentieel onderdeel van de bouw- en technische sector. Het omvat alles wat te maken heeft met het ontwerpen, installeren, onderhouden en repareren van systemen en installaties in gebouwen. Hierbij kun je denken aan verwarmings-, ventilatie-, en luchtbehandelingssystemen, maar ook aan sanitaire installaties, elektrotechnische installaties en duurzame energietoepassingen. In de installatietechniek draait het om het creëren van comfortabele, veilige en duurzame leef- en werkomgevingen.

Dit vakgebied ontwikkelt zich constant, gedreven door technologische vooruitgang en de groeiende vraag naar energie-efficiënte oplossingen. Trends zoals duurzaamheid, digitalisering en smart buildings spelen een steeds grotere rol. Als installatiemonteur werk je dus niet alleen met traditionele systemen, maar ook met geavanceerde technologieën die de toekomst van de gebouwde omgeving vormgeven.

Welke functies zijn er in de installatietechniek

Binnen de installatietechniek zijn er verschillende functies waaruit je kunt kiezen, afhankelijk van jouw interesses en vaardigheden. Zo kun je aan de slag als monteur, waarbij je verantwoordelijk bent voor de installatie en het onderhoud van technische systemen. Daarnaast kun je je specialiseren in bijvoorbeeld elektrotechniek, loodgieterswerk of klimaattechniek. Ook zijn er functies als werkvoorbereider, projectleider en servicemonteur. 

Voorbeelden van functies in de Installatietechniek zijn:

  • Installatiemonteur: Installeert, onderhoudt en repareert verschillende installaties in gebouwen, zoals verwarmingssystemen, airconditioning, sanitair, en elektriciteit.
  • Werkvoorbereider: Bereidt projecten voor door materiaal te bestellen, planningen te maken en te zorgen dat alles gereed is voor de uitvoering.
  • Servicemonteur: Voert periodiek onderhoud uit aan installaties en verhelpt storingen om de goede werking te garanderen.
  • Engineer: Ontwerpt en berekent installaties, maakt technische tekeningen en adviseert over de meest geschikte oplossingen.
  • Projectleider: Coördineert en stuurt projecten aan, bewaakt de voortgang en zorgt voor een goede communicatie tussen alle betrokken partijen.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden; de mogelijkheden binnen de installatietechniek zijn groot, het vakgebied biedt volop kansen voor groei en ontwikkeling

Bekijk hier onze Vacatures in de Installatietechniek

Hoe start je in de installatietechniek?

Om te starten in de installatietechniek zijn er verschillende routes die je kunt bewandelen. Zo kun je kiezen voor een technische opleiding op MBO-niveau, zoals de opleiding Monteur Werktuigkundige Installaties of de opleiding Eerste Monteur Elektrotechnische Installaties. Met een vooropleiding in de techniek heb je al een goede basis om aan de slag te gaan. 

Daarnaast is het mogelijk om via een leer-werktraject bij een bedrijf aan de slag te gaan, waar je het vak leert van ervaren professionals. Het hebben van voldoende technische affiniteit en bereidheid om te leren en jezelf te ontwikkelen is hierbij natuurlijk belangrijk. 

In de installatietechniek kan je bij diverse bedrijven aan de slag, variërend van kleine lokale installatiebedrijven tot grote landelijke organisaties. En laat Scheer & Foppen Installatietechniek daar nu één van zijn! We zijn groot genoeg voor grote, uitdagende klanten en opdrachten en klein genoeg om jou persoonlijk te kennen en een betrokken werkgever te zijn die jou begeleidt in je carrière. 

Tot slot zijn er bij ons ook mogelijkheden voor zij-instromers die een carrièreswitch willen maken naar de techniek en zzp’ers of freelancers die graag zelfstandig willen blijven werken.

Vacatures in de Installatietechniek

Bij ons installatiebedrijf bieden we niet alleen uitdagende functies aan waardoor je kunt werken in de installatietechniek, maar ook een inspirerende werkomgeving waarin we veel aandacht hebben voor jou als persoon. We geloven in continue ontwikkeling en bieden je volop kansen om jezelf te ontplooien en door te groeien. Daarnaast staan we bekend om onze innovatieve projecten en duurzame oplossingen, waardoor je bij ons kunt bijdragen aan een betere toekomst voor mens en milieu.

Ben jij klaar voor een carrière in de installatietechniek? Bekijk dan onze vacatures en solliciteer vandaag nog! Samen kunnen we de wereld van de installatietechniek verder vormgeven en bouwen aan een duurzame toekomst.

Vacatures in de Installatietechniek